Op 20 januari 2020  heeft Barbara Spronck "Het Utrechts Doorgeefboek” de stad in gestuurd. Het is een boek waarmee zij een beeld wil vatten van de ervaringen en belevenissen van een 50-tal totaal willekeurige Utrechters in de stad.

Het idee

Het boek is duidelijk zichtbaar, achtergelaten op een openbare plek met de bedoeling dat het gevonden wordt door de volgende Utrechter die er ook zijn of haar verhaal in schrijft. Er is ruimte voor vijftig Utrechters om hun verhaal op te tekenen. “Stel je voor wat een geweldig boek dat zou zijn, een beeld over Utrecht van vijftig willekeurige mensen die per toeval deze uitnodiging krijgen, alleen maar omdat ze dit boek hebben gevonden. Ik popel om te lezen wat voor een bijzondere bonte mix van een tijdsbeeld van 2020 dat wordt.”

De vinder van het boek vindt een toelichting en instructie op de eerste pagina’s. Het idee is dat de vinder twee pagina’s  in het boek vult met zijn of haar verhaal over Utrecht. Daarna laat de vinder het boek weer op een andere plek achter voor de volgende auteur.

 

“Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren. Wordt het boek meegenomen? Door wie? Er is een Facebookpagina en een website, dus vinders kunnen zich daar melden. Het zou heel gaaf zijn als we zo nu en dan horen dat het boek nog onderweg is, we zullen zien.  Ik wordt al vrolijk van het idee dat het boek nu bij iemand thuis of op het werk kan liggen, of dat nou in Hoograven is, op de Cartesiusweg of ergens anders onder de Dom.  Uiteindelijk hoop ik een boek met 50 verhalen terug te krijgen. Alle schrijvers krijgen in elk geval een exemplaar, publicatie lijkt me heel leuk, maar eerst maar eens zien of het plan slaagt!

De keuze voor de lanceerdatum is geen toeval. Na lang sudderen op het idee van het Utrechts Doorgeefboek  besloot ik dat het nu maar eens gerealiseerd zou moeten worden. Zo halverwege januari zakt de stemming wat bij de mensen, Blue Monday is niet voor niets tot Blue Monday uitgeroepen. Mooi tegenwicht toch, om dan iets heel vrolijks de stad in te sturen?

20200113_130618.jpg