Zoeken
  • Utrechts Doorgeefboek

Is it art? Is it silly? It's Silly StreetHearts! Een hart-verhaal.

Graag jullie aandacht voor deze semi-illegale bijdrage aan het Utrechts Doorgeefboek. Het lag op de digitale mat, maar het is ook gewoon live in de stad. Het is lief en schattig en bekroont Utrechtse highlights met een hart. Een Silly StreetheArt of SillystreetheartS, wie weet.....


Wat een eer om het derde verhaal te mogen schrijven in het Utrechtse doorgeefboek! Laat ik maar meteen aanhaken bij mijn voorgangster die schreef over "het terugkrijgen van mooie dingen uit het verleden, zoals een weer volledige Singel, en het opnieuw in gebruik nemen van het prachtige oude postkantoor op de Neude". Want daar hangt het onderwerp waar ik het graag over wil gaan hebben, mijn SillystreetheartS 'Lezend Nijntje'. Maar laat ik beginnen bij het begin. Na een aantal jaren in Amsterdam te hebben gewoond besloot ik definitief dat ik een stadsmens was, maar dan wel met een beetje méér behoefte aan oerhollandse gezelligheid. Waar ik in de hoofdstad van Nederland ondersteboven werd gereden door vrolijke maar totaal onvoorspelbare toeristen op de fiets en trams die rinkelend door de bochten gierden vond ik in Utrecht de gemoedelijkheid die ik inmiddels miste. Grachten? Check! Gezellige terrassen? Dubbele check want hier met uitzicht op diezelfde grachten. Prachtige architectuur, musea en culturele zondagen? Check! Trams? Gelukkig niet, dus weer rustig op de fiets genieten van de omgeving. Kortom, Utrecht werd mijn nieuwe 'stadsie', en hoewel in al die jaren het best een beetje drukker is geworden voel ik me er nog steeds echt thuis!

Nou heb ik naast stadsliefde nog een tweede grote passie en dat is stadskunst, oftewel streetart. In de afgelopen jaren heb ik dit in Utrecht echt zien opkomen; van kleine graffiti tot enorme, 'officiële' streetart zoals de twee wielrenners Joop Zoetemelk en Jan Janssen op een flat ter ere van de start van de Tour de France in 2015. En hoewel ik die laatste best kan waarderen heb ik toch vooral een zwak voor de illegale kunstuitingen die je her en der kan bewonderen. Een mooi ontwerp wat thuis is voorbereid en in de donkere uurtjes ergens op een muur wordt geplakt. Een kleurrijke tag of, wie kent 'm niet, de Utrechtse kabouter die nooit te beroerd is om op de actualiteit in te spelen. Vaak na een tijdje een beetje versleten door weer&wind maar dat maakt het er alleen maar mooier op. Wat ik nog een beetje miste, in Parijs zie je dat bijvoorbeeld veel meer, is wat ik voor het gemak maar ruimtelijke streetart noem. Streetart die bij wijze van spreken een beetje dichter naar je toe komt, en die je letterlijk aan kan raken. (En helaas dus van de muur kan peuteren en mee kan nemen. Public art is... tja, public.) En zo ben ik begonnen met mijn SillystreetheartS, van epoxy gegoten harten die iets willen zeggen over de omgeving, of de situatie. Of gewoon fun en silly zijn. Eén van mijn eerste pogingen is dus een lezend Nijntje geworden, op de muur van de gloednieuwe bibliotheek op de Neude.


Het was mijn bedoeling deze ter ere van de grote, feestelijke opening te plakken, maar ja, daar kwam een wereldwijde Corona uitbraak tussen. Nijntje, naast de Dom natuurlijk hét symbool van Utrecht, hangt er toch; want ik wil de Utrechters op deze manier een hart onder de riem steken. Die opening gaat er komen, en daarna met zn allen genieten van de prachtig gerenoveerde bieb en al zijn boeken!
Ondertussen ben ik al weer een paar harten verder, en heb nog 1001 ideeën in mijn hoofd. Van de 'Art' in StreetheArt alléén kan ik er zo minstens tien maken, maar ik wil dat ze ook aanhaken bij het Utrechtse erfgoed en de Utrechtse beleving. Dus hangt er inmiddels een op de beroemde Rietveld stoel geinspireerd hart in de buurt van het Rietveld-Schrőder huis. Daarnaast kan ik uiteraard niet voorbij gaan aan de huidige situatie van social distancing, door dit te benoemen met mijn 'Hope' hart wat ingaat op de invloed die dit heeft op mensen met psychische problemen.


Maar wat ik vooral zou willen bereiken is dat Utrechters gewoon even verrast worden als ze toevallig één van mijn SillystreetheartS tegen komen; ze zijn niet allemaal zo serieus gelukkig. En er komen er nog veel meer, wie weet bij jou in de buurt. Volg @sillystreethearts op Instagram en zoek ze aan de hand van de aanwijzingen, want ik ga natuurlijk niet letterlijk vertellen waar je ze kan vinden. En kom dan meteen op de leukste plekjes van Utrecht!
Ps: Mocht je er eentje spotten, maak een leuke foto en deel die vooral; maar laat je 'm hangen voor de volgende voorbijganger?

95 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

deze week werd ik gebeld door jonge charmante journaliste Marieke BakkerZij schreef dit vrolijke artikel over het Utrechts Doorgeefboek. Dank Marieke en succes met je studie! Lees het hier: https://sv